Uvid u bankovne tajne smanjuje sukob interesa

Bez autora
Jan 31 2011

Nakon što se prihvati zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji nestranačkom povjerenstvu za ta pitanja omogućuje i uvid u bankovne tajne, teško će se moći nešto sakriti od očiju javnosti. Novi zakonski prijedlog koji će uskoro biti u saborskoj proceduri, osim na dužnosnike, odnosi se i na visoko pozicionirane službenike u ministarstvima i drugim tijelima vlasti koji su izloženi jakim korupcijskim rizicima. Posebna pozornost usmjerena je na moguće situacije sukoba interesa nakon prestanka obnašanja javne dužnosti, a prvi put uvodi se prekršajne sankcije za one koji su u sukobu interesa. Za njih su predviđene veće kazne. Zakonodavac je propisao ograničenje da dužnosnik godinu dana nakon što prestane obavljati funkciju, ne smiju prihvatiti imenovanje ili izbor kod pravne osobe s kojom je u vrijeme dok mu je trajao mandat bio u poslovnom odnosu. No, povjerenstvo može dati suglasnost na takvo imenovanje ako smatra da ne postoji sukob interesa. U praksi je bilo više ministara koji su uskakali u nove 'cipele' netom nakon što im je istekao mandat.

Uvid u bankovne tajne smanjuje sukob interesaNakon što se prihvati zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji nestranačkom povjerenstvu za ta pitanja omogućuje i uvid u bankovne tajne, teško će se moći nešto sakriti od očiju javnosti.

Novi zakonski prijedlog koji će uskoro biti u saborskoj proceduri, osim na dužnosnike, odnosi se i na visoko pozicionirane službenike u ministarstvima i drugim tijelima vlasti koji su izloženi jakim korupcijskim rizicima.

Posebna pozornost usmjerena je na moguće situacije sukoba interesa nakon prestanka obnašanja javne dužnosti, a prvi put uvodi se prekršajne sankcije za one koji su u sukobu interesa. Za njih su predviđene veće kazne.

Zakonodavac je propisao ograničenje da dužnosnik godinu dana nakon što prestane obavljati funkciju, ne smiju prihvatiti imenovanje ili izbor kod pravne osobe s kojom je u vrijeme dok mu je trajao mandat bio u poslovnom odnosu. No, povjerenstvo može dati suglasnost na takvo imenovanje ako smatra da ne postoji sukob interesa. U praksi je bilo više ministara koji su uskakali u nove 'cipele' netom nakon što im je istekao mandat. Na primjedbu da je riječ o istom sektoru koji su donedavno krojili, odgovarali bi u stilu da se neće baviti onim što 'ne poznaju'.

Zakonski udjel u poslovnom subjektu u kojem je dužnosnik suvlasnik skresan je na 0,5 posto s dosadašnjih 20 posto.

Zakonom se reguliraju dvije vrste situacija. Prva se odnosi na to da poslovni subjekt u kojem dužnosnik ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu ne smije sklapati poslove s državom. Ta se zabrana odnosi i na članove dužnosnikove obitelji, pod uvjetom da je on dvije godine od stupanja na dužnost prenio vlasnički udjel na člana obitelji. Druga situacija odnosi se na poslovni kontakt dužnosnika i tvrtke u kojoj on ima 0,5 ili više vlasničkog udjela, o čemu je dužnosnik dužan obavijestiti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Povjerenstvo, pak, izdaje upute radi izbjegavanja sukoba interesa koje je dužnosnik dužan poštovati.

Kako bi se isključio politički utjecaj na Povjerenstvo, među potrebnim uvjetima za predsjednika i četiri člana tog tijela propisuje se da nisu članovi nijedne političke stranke, niti su to bili u posljednjih pet godina. Mandat članovima Povjerenstva traje pet godina i isključena je mogućnost opoziva zbog nesavjesnog ili nepravilnog rada. Zakon, među ostalim, predlaže pitanje provjere podataka u izvješću o imovinskom stanju dužnosnika. Nije bila rijetkost da su neki 'zaboravili' u imovinsku karticu upisati cijeli kat kuće za odmor ili stan koji su ionako dijelili s bračnim partnerom. No, povjerenstvo sad ima pravo zatražiti od drugih državnih tijela te bankarskih i drugih financijskih institucija podatke radi provjere izvješća. Novost je da je sastavni dio izvješća dužnosnikovo dopuštenje za pristup podacima s bankovnih računa radi provjere.

U Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) kazali da nisu sudjelovali u izradi predloženog zakona, ističući da je pitanje bankovne tajne jasno definirano ostalim propisima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik